Helt otroligt goda!



Receptet ger 2- 3 längder

Ugnstemperatur: 200 grader (250 för kanelbullar)
Gasugn: 150 grader

Deg:
150 g riktigt smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 1/2 dl socker
3 msk nystötta kardemummakärnor
2 ägg
ca: 1 1/2 l liter vetemjöl

Fyllning:
100 g smör
4 msk kanel
1,5 - 2 dl socker

Pensling och garnering:
2 ägg
Florsocker + vatten (Följ recept på paket för att göra glasyr)
1 dl Flagad mandel

1. Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och ljumma till 37grader
2. Smula sönder jästen i en skål och rör ut med degspadet.
3. Rör ner salt, socker, kardemumma.
4. Separera äggulorna från äggvitorna och vispa dem var för sig. Äggvitorna ska vara lika hårda som marängsmet. Rör ner äggulorna och de hårt vispade äggvitorna. Smeten ska kännas fluffig.
5. Rör ner det mesta av vetemjölet. Spara lite till utbakningen. Degen är perfekt när den släpper bakskålens kanter. Strö över lite mjöl på degen, lägg en handduk ovanpå och låt jäsa i 1,5 timme.
6. Vänd över degen på bakbord och knåda till en jämn deg. Om du inte vill bli kladdig, lägg i degen i en plastpåse och knåda utanpå.
7. Dela i två eller tre delar.
8. Kavla ut degen till en stor pannkaka och hyvla på kylskåpskallt smör eller bred på rumstempererat smör. Strö på kanel och socker.
9. Rulla ihop och lägg upp på en smord plåt. Klipp små flikar av rullen samtidigt som du lägger varje flik omlott växelvis åt höger och vänster. Om du inte vet hur man gör så går det bra att göra kanelbullar istället. Skär bitar av rullen med en kniv och lägg i formar istället. (Strö i lite socker och kanel i botten av formarna för att få undersidan av kanelbullarna lite knäckiga).
10. Låt jäsa i 1 timme.
11. Pensla på uppvispat ägg och och strö över flagad mandel.
12. Kanellängder: Grädda i nedre delen av ugn 15-20 min eller höst upp i gasugn 30-40 min. Kanelbullar - placera i nedre delen av vanlig ugn i 8-10 min. För gasugn - högst upp i 20-30 min.
13. Låt svalna något. Ringla över glasyren och låt stelna.

Receptet kommer från Tasteline

0 Comments:

Post a Comment





Copyright GeckoandFly and Blogcrowds and Pauline and Blixman